Nybakte foreldre

Brosjyre for nybakte foreldre om Ups & Downs Oslo på seks språk

Av egen erfaring vet vi at alle reagerer forskjellig på nyheten om å ha fått et barn med Down syndrom. Derfor er det umulig å gi noen generelle råd.

Det vi i foreningen kan gjøre er å være tilgjengelig for de som ønsker å prate med noen som har vært igjennom den samme prosessen.

Der er viktig å minne om at mor og far kan ha forskjellige behov for informasjon. Noen ønsker mer informasjon med en gang mens den annen part på ingen måte er klar for mer info utover nyheten om at barnet har Downs syndrom.

Mange av oss i foreningen har hatt avgjørende støtte og glede av å kunne snakke med andre i samme situasjon. Derfor vil vi mer en gjerne stille opp for en prat med mor eller far eller begge. Ønsker dere det så kan vi møte dere på sykehuset, hjemme eller komme hjem til en av oss.

Vi har laget en liten brosjyre om foreningen og det nettverket vi representerer. Den er på seks språk: Arabisk, urdu, spansk, tyrkisk, engelsk og norsk. Tips gjerne familier du kjenner til om denne brosjyren. 

Brosjyre om Ups & Downs Oslo på seks språk

Velkommen til Nederland

Av Emily Pearl Kingsley

 

Jeg blir ofte spurt om å forklare hvordan det er å ha et handikappet barn, for å prøve og hjelpe de som ikke har delt denne unike opplevelsen til å forstå hvordan det er, slik at de kan forestille seg hvordan det føles. Slik er det:

Når du venter barn, er det som å planlegge en fantastisk ferietur til Italia. Du kjøper en stabel med guidebøker og legger store planer. Colosseum, Michelangelos David, Gondolene i Venezia - kanskje lærer du noen nyttige fraser på italiensk. Alt er veldig spennende.

Etter måneder med ivrig forventning kommer endelig dagen. Du pakker kofferten og drar av sted. Flere timer senere lander flyet. Flyvertinnen tar mikrofonen og sier, "Velkommen til Nederland".

"Nederland ?!?",sier du. "Hva er det du sier; Nederland? Jeg hadde bestilt tur til Italia! Jeg skulle vært i Italia nå. Hele livet har jeg drømt om å få reise til Italia."

Men det er en endring i flyets rute. De har landet i Nederland og der må du bli. Det viktige er at de ikke har tatt deg med til et forferdelig, skittent sted, fullt av nød og sykdom. Det er bare et annet sted.. Så du må gå ut og kjøpe nye guidebøker. Og du må lære et helt nytt språk. Og du vil bli nødt til å møte en hel mengde nye mennesker som du ellers aldri ville ha møtt.

Det er bare et annerledes sted. Det er roligere enn i Italia, ikke så flott som Italia, men når du har vært der en stund og du får pusten igjen, ser du deg rundt.. og du begynner å legge merke til at Nederland har vindmøller.. og Nederland har tulipaner. Nederland har til og med Rembrandt. Men alle de du kjenner er travelt opptatt med å reise til og fra Italia... og alle skryter av hvor fabelaktig fint de har hatt det der. Og for resten av livet kommer du til å si: "Ja, det var dit jeg hadde tenkt meg også. Det var det jeg hadde planlagt."

Og smerten ved det vil aldri, aldri bli borte, fordi tapet av en drøm er et veldig, veldig tap.

Men?? hvis du tilbringer livet med å sørge over at du ikke kom deg til Italia, vil du aldri føle deg fri til å nyte de helt spesielle og skjønne sidene.. ved Nederland.

Copyright 1987 Emily Pearl Kingsley. All rights reserved.
Oversatt av Lise T. Sagdahl, 1995.
Gjengitt med tillatelse.